Lekovita svojstva ćilibara

lekovita-svojstva-cilibaraĆilibar je fosilna smola nastala od praistorijskog drveća starosti i do 50miliona godina. U prirodi bi drveće koristilo smolu kao antibiotik ili zaštitu od infekcija i oštećenja. Ćilibar se vekovima koristi kao prirodan lek za ublažavanje bolova i jačanje imunog sistema i on je bio predmet mnogih naučnih istraživanja u kojima su dokazana njegova lekovita svojstva.

Dok se zagreva uz pomoć temperature tela, ćilibar ispušta lekovita ulja (ulja sadrže ćilibarnu kiselinu)  koja prodiru u kožu a zatim i u krvotok. Baltički ćilibar u sebi sadrži najveću količinu ćilibarne kiseline (succinic acid) koja je pronađena u prirodi, i to je ono što ga čini posebnim. Ćilibarna kiselina (succinic acid) je prirodni sastojak biljaka i životinjskog tkiva, i njeno prisustvo u organizmu čoveka je veoma korisno.

Naučna istraživanja su pokazala da ćilibar poseduje elektromagnetna svojstva i da proizvodi izvesnu količinu organske, prirodne energije.

Nošenje ćilibara nas takođe može zaštititi od štetnih uticaja električnih uređaja kao što su kompjuteri, televizori, mobilni telefoni i mikrotalasne rerne. Još jedna zadivljujuća stvar kod ćilibara je da smola, kada se formira, zahvaljujući svojim hemijskim osobinama deluje kao prirodna smesa za balsamovanje. Drevni Egipćani su koristili smolu sa drveća bora kao smesu za balsamovanje, dok su lekari u ratu, u nedostatku lekova, ponekad stavljali smolu sa drveta na ranu kako bi je dezinfikovali.

Ćilibar takođe sprečava zapaljenje grla, uha i stomaka, odlično je sredstvo u borbi protiv iritacija, infekcija i respiratornih problema jer pomaže u jačanju imunog sistema. Ogrlice od ćilibara su potpuno neinvazivno sredstvo koje smiruje propratne efekte nicanja zubića kao sto su nedostatak apetita, uznemirenost, temperatura i groznica. Baltički ćilibar je i prirodni analgetik koji umiruje dete, a takođe je priznat od strane alternativne medicine kao antispazmodik i sredstvo za smanjenje temperature. Odrasli koji imaju problema sa artritisom, primetili su da se bolje osećaju i da im se smanjuju bolovi u zglobovima posle nošenja narukvice od ćilibara.

Apsorbujući bol i negativnu energiju, ćilibar pruža mogućnost samoozdravljenja tj dozvoljava telu da se samo regeneriše. Na psihičkom nivou, ispunjava telo vitalnošću i na taj način ne dozvoljava razvitak bolesti.

Ćilibar ima pozitivno dejstvo na stomačne probleme, upale grla, a takodje  pozitivno deluje na slezinu,jetru,bubrege, smanjuje bolove kod artritisa i jača mukozne membrane.

Sa stanovišta „prirodne“ (alternativne) medicine  upotreba ćilibara ne predstavlja ništa novo.

Proizvodi od ćilibara se prodaju u apotekama širom Evrope uključujući Švajcarsku, Nemačku i Austriju gde je ćilibar cenjen već vekovima zbog svojih lekovitih osobina.

Ćilibar jača memoriju i intelektualne sposobnosti i doprinosi boljoj koncentraciji i emotivnoj stabilnosti. On je odličan transmiter negativne u pozitivnu energiju. Ćilibar zrači toplu i svetlu energiju. Nošenjem ćilibara obezbeđena Vam je velika energija tokom čitavog dana!