Najčešće postavljana pitanja

1.  Kad je najbolje vreme da moja beba počne da nosi ogrlicu od ćilibara?

Nošenje ogrlice se preporučuje od trećeg meseca života pošto već u tom periodu počinje nicanje prvih zubića (faza nicanja zubića kroz kost), iako još nisu vidljivi u ustima. Što ranije vaša beba počne da nosi ogrlicu, neprijatni simptomi nicanja zubića će biti blaži.  Promene će najverovatnije uslediti  u roku 24h, kada će vaša beba biti mirnija i opuštenija.

2.  Do koje godine je preporučljivo nositi ogrlicu?

Ne postoji starosna granica do koje vaša beba može da nosi ogrlicu zato što ona deluje povoljno na kompletan imuni sistem.  Ukoliko želite da vaša beba nosi ogrlicu samo radi ublažavanja neprijatnih simptoma nicanja zubića, preporučljivo je da se ogrlica od ćilibara nosi od 3 meseca do 3 godine života, kada se završava nicanje mlečnih zubića.

3.  Da li je potrebno i na koji način održavati ogrlicu?

Ogrlicu od ćilibara čuvajte odvojenu od ostalog nakita.  Jedanput nedeljno natopite krpu mlakom vodom i izbrišite ogrlicu, a potom je ispolirajte sa maslinovim uljem. Više informacija o održavanju ogrlice od ćilibara možete pročitati ovde .

4. Da li je ogrlica bezbedna za nošenje?

Ogrlica od ćilibara je specijalno dizajnirana za decu i potpuno bezbedna za nošenje.  Izmedju svake perle se nalazi čvor tako da i ukoliko dođe do nesrećnog kidanja ogrlice, samo jedna perla će ispasti dok će ostale ostati u nizu.  Na krajevima ogrlice se nalazi kopča na zavrtanje koja onemogućava bilo kakvu povredu vaše bebe.

5. U čemu je razlika između vaših modela ogrlica?

Razlika je samo u obliku perlica. Sve ogrlice koje imamo u ponudi su od baltičkog ćilibara i istog kvaliteta i po klasifikaciji spadaju u I klasu koja ima najbolja lekovita svojstva. Izuzetak je jedino ogrlica od nepoliranog ćilibara (model NPC) koja za razliku od ostalih poseduje nešto više sukcinatne kiseline.

Možete se uveriti i sami. Ukoliko na primer uvećate sliku multikolor ogrlica pljosnatih i ovalnih-videćete da su perlice po kvalitetu iste (uporedite perlice istih boja), samo im se razlikuje oblik koji naravno ne utiče na cenu jer je proces izrade vrlo sličan. Više informacija o klasifikaciji ćilibara možete pročitati ovde .

6. Da li se ogrlica nosi i noću?

Nošenjem ogrlice u toku noći vaša beba će biti mirnija i opuštenija.  Međutim, ukoliko se plašite da bi vaša beba mogla na neki način da se povredi možete je noću skinuti.

7. Da li je ogrlica od ćilibara prenosiva sa jednog deteta na drugo?

Ukoliko ogrlica ostane očuvana, odnosno, ako ne bude oštećenih perli ćilibara (pošto je ćilibar po prirodi krt), nema razloga da ogrlicu ne nosi i drugo dete. Naravno, treba paziti i da kopča ogrlice ostane očuvana.