Šta je ćilibar?

sta_je_cilibarĆilibar je fosilna smola nastala od praistorijskog drveća starosti i do 50miliona godina. U prirodi drveće koristi smolu kao antibiotik ili zaštitu od infekcija i oštećenja. Ćilibar se vekovima koristi kao prirodan lek za ublažavanje bolova i jačanje imunog sistema i on je bio predmet mnogih naučnih istraživanja u kojima su dokazana njegova lekovita svojstva.Trenutno postoje dva različita mišljenja zašto nošenje ćilibara na koži ima umirujući efekat na decu prilikom izrastanja prvih zubića. Jedna teorija sugeriše da kada je ćilibar u dodiru sa kožom, on oslobađa lekovita ulja koja preko kože ulaze u krvotok. Druga teorija je bazirana na naučnim saznanjima koja su pokazala da ćilibar ima elektromagnetna svojstva i da proizvodi izvesnu količinu organske, prirodne energije.

Baltički ćilibar u sebi sadrži 3-8% sukcinatne kiseline (succinic acid), supstance koja je naučno istraživana i koja se koristi u savremenoj medicini. Dobitnik Nobelove nagrade Robert Koch (1886), pionir moderne bakteriologije, potvrdio je pozitivan uticaj ćilibara (ćilibarne kiseline) na ljudski organizam.

Baltički ćilibar

šta je ćilibarReč „ćilibar“ je oduvek bila dovođena u vezu sa „baltičkim ćilibarom“ iako postoje i druge vrste ćilibara na različitim lokacijama širom sveta. U stvari, pronađeno je više od 125 vrsti fosilne smole ali nijedna od njih ne poseduje osobine kakve ima baltički ćilibar. Baltički ćilibar poseduje lekovita svojstva zbog čega je veoma popularan.

Zbog čega je Baltički ćilibar toliko različit? Baltička ćilibarska smola je nastala od fosila proizvedenih od prastarog borovog drveća koje je raslo u severnoj Evropi pre više miliona godina, u regionu koji pokriva današnje južne delove Skandinavije kao i predele koji okružuju basen Baltičkog mora. U jednom trenutku, usled klimatskih promena i porasta temperature, to borovo drveće, poznatije danas kao zimzeleno drveće ispustilo je veliku količinu prirodne smole koja je uz pomoć oksidacije dostigla svoju stabilnost.

Činjenice o baltičkom ćilibaru

šta je ćilibarĆilibar je fosilna smola drveća koja se formirala tokom više miliona godina.Baltički ćilibar je jedina fosilna smola koja u sebi sadrži 3-8% sukcinatne kiseline (succinic acid), lekovite supstance sa raznolikim efektima. Najveća količina kiseline je nađena u kori ćilibara- spoljašnji sloj ćilibara.

Neobrađen baltički ćilibar može imati oblik kapljice, ledenice i grumenja različite veličine, što pokazuje kako je formiran jer je svaki komad ćilibara unikat.

Ćilibar se može naći u različitim bojama, kao što su boja meda, limuna, konjaka i zlatna.Grumenje ćilibara je toplije od ostalog kamenja i kada se protrlja privlači komade papira ili vlasi, usled statičkog elektriciteta koji proizvodi. Elektricitet koji ćilibar proizvodi je negativan, što ima pozitivne efekte na ljude.

Baltički ćilibar je živ, jer se njegov proces unutrašnje tranformacije odvija bez prekida. Grumenje ćilibara kada se zapali gori, svetlim plamenom žute boje, ispuštajući prijatan smolast miris.