Redosled nicanja zubića

raspored_nicanja_zubicaVreme nicanja mlečnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube, tako i kod pojedinih osoba, te se može govoriti samo o prosečnom vremenu nicanja zuba. Obično kod devojčica zubi niču nešto ranije nego kod dečaka, međutim, redosled nicanja zuba je konstantan (i o tome treba voditi računa). Prvo se između 6 i 8 meseca pojavljuju donji pa gornji centralni sekutići, a nakon toga, između 8 i 10 meseca niču donji i gornji lateralni sekutići. Donji očnjaci i kutnjaci se uvek pre pojavljuju nego gornji, pri čemu prvi mlečni molar gotovo uvek niče pre očnjaka. Očnjaci izbijaju između 16 i 20 meseca , prvi mlečni molari između 12 i 16 meseca, a drugi mlečni molari između 20 i 30 meseca.

Da li ste znali da…

Mlečni zubi teže niču, ali se brže razvijaju od ostalih. Dok je za razvoj mlečnih zuba potrebno svega 3-4 godine, dotle je za razvoj stalnih potrebno 10-12 godina (od momenta stvaranja klice zuba do momenta zatvaranja korena).

Oralna higijena

zanimljivostiOralnu higijenu deteta treba početi sa prvim mlečnim zubićima. Budući da deca u tom uzrastu često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu, kroz igru, četkicom ili gazom da im “izribaju” zubiće i tako odstrane meke naslage sa njihove površine.

Kako bi se sprečio nastanak karijesa, treba izbegavati davanje zaslađenih napitaka deci prilikom uspavljivanja.

Četkicu za zube treba koristiti od pojave prvih zuba. Kada su deca sasvim mala, dovoljno je upotrebljavati samo mlaku vodu, a kad su veća, pasta za zube sa fluorom je obavezna. Dete treba naučiti da ne guta višak paste već da ga ispljune. Ne preterujte sa pastom, dovoljno je iz tube istisnuti količinu zrna graška.